2010-04-19

AUDREY CHEN /WOUTER JASPERS

Audrey Chen jest amerykańską artystką o chińskich korzeniach posługującą się w swej twórczości muzyką i elementami performance. Urodziła się nieopodal Chicago w 1976 r. Jest utalentowaną wokalistką i wiolonczelistką, korzystającą również z instrumentów elektroakustycznych. Na warsztat muzyczny Chen składają się zarówno tradycyjne i nowoczesne techniki grania. W dużym stopniu wykonuje muzykę improwizowaną o bardzo osobistym i intuicyjnym charakterze. Występy Chen łączą muzykę, ruch i elementy sztuk wizualnych. Artystka występuje solo oraz w kolaboracjach z innymi muzykami i tancerzami. Wśród nich znajdują się nazwiska tej miary co Phil Minton, Tetuzi Akiyama, Toshimaru Nakamura, Ko Ishikawa, Elliott Sharp, Aki Onda, Phill Niblock i wielu innych. Audrey Chen dała wiele koncertów w Europie, Australii, Nowej Zelandii, Chinach, Japonii, Taiwanie i Stanach Zjednoczonych. Jest członkinią Red Room oraz High Zero Cellective, zajmujących się organizacją międzynarodowych festiwali poświęconych muzyce eksperymentalnej i improwizowanej.

www.myspace.com/audreychen

Wouter Jaspers jest muzykiem eksperymentalnym i pisarzem pochodzącym z holenderskiego Tilburga, aktualnie rezydującym w Berlinie. Wywodzący się ze sceny metalowej artysta tworzy muzykę oscylującą wokół takich gatunków jak drone i noise, okraszonych psychodelią lat 60. oraz eksperymentalnym folkiem. Ostatnie lata były dla Woutera bardzo produktywne zarówno pod względem grania koncertów, jak i wydawania swojej muzyki. W 2009 roku nagrał swój drugi album wraz z Emilem Nikolaisenem z Woven Hand, zagrał mnóstwo koncertów w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji. Ponieważ zdaniem artysty muzyka ma za zadanie dotrzeć do każdego, kto jej pragnie, koncerty Woutera mają miejsce na dużych, renomowanych festiwalach, ale nieobce jest mu również granie w rosyjskich garażach. Czasami jego twórczość ma wyciszony i kontemplacyjny charakter, czasami bywa zmasowanym atakiem na zmysł słuchu, ale zawsze podchodzi do niej z wielką pasją.

www.myspace.com/wouterjaspers