RESONANCE PROJECT

Resonance to projekt przygotowany, skomponowany i zaaranżowany przez Kena Vandermarka. Miał już trzy swoje odsłony - w 2007 (w Krakowie), 2009 (w Krakowie plus trasa koncertowa obejmująca Polskę, Włochy, Węgry oraz Ukrainę) oraz festiwal w Chicago w marcu 2012 roku. Na muzykę wykonywaną w jego ramach po raz kolejny złożyły się kompozycje Kena Vandermarka, w tym dedykowane Czesławowi Miłoszowi oraz Witoldowi Lutosławskiemu. Muzyka zespołu jest sumą doświadczeń Vandermarka w pracy nad wielonurtowymi kompozycjami na bigband jazzowy ze szczególnym uwzględnieniem free jazzowych doświadczeń oraz historycznej ciągłości tradycji jazzowych orkiestr od lat trzydziestych (dokonania orkiestra Stana Kentona i Duke'a Ellingtona) po dzień dzisiejszy. Wydany w roku 2009 nakładem krakowskiej oficyny NotTwo box Resonansu uznany został przez dziennikarzy All About Jazz za najwybitniejsze dzieło edytorskie 2009 roku w kategorii "wydawnictwa wielopłytowe".

więcej informacji: www.nowywiekawangardy.pl

Ken Vandermark - saksofon tenorowy, klarnet

Wacław Zimpel - klarnet, klarnet basowy

Mikołaj Trzaska - saksofony, klarnet basowy

Dave Rempis  - saksofon altowy i tenorowy

Steve Swell   - puzon

Per-Åke Holmlander - tuba

Magnus Broo - trąbka

Mark Tokar - kontrabas

Tim Daisy - perkusja

Michael Zerang
- perkusja

Projekt zrealizowany przy wsparciu Miasta Poznania.