2013-04-06

WARSZTATY TAŃCÓW PAROWYCH: SCOTTISH i MAZURKA – TECHNIKA I WARIANTY

Warianty kroku, figur i komunikacja w parze - to tematy, które pojawią się podczas warsztatów. Poznamy proste i nieco bardziej skomplikowane sposoby na urozmaicenie tańca. Skupimy się na działaniu ruchu w parze, a nie na odtwarzaniu gotowych choreografii. Najważniejsze będzie pobudzenie własnej kreatywności oraz umiejętne wykorzystanie jej potencjału w tańcu z drugą osobą. Istotne będzie także zrozumienie i interpretacja muzyki, wraz z jej strukturą rytmiczną, by jak najbardziej inspirowała ona nasz taniec.

Wskazana jest podstawowa znajomość tańców parowych (scottish, mazurka), gdyż nie będzie prowadzona nauka od podstaw. Nie jest jednak wymagane długie doświadczenie taneczne.

Prowadzenie:

Jost – gość specjalny z Niemiec!

Muzyk i tancerz, pochodzący z Turyngii. Jego specjalnością są tańce parowe – od ponad 10 lat uczy tańców folkowych i latynoamerykańskich. Gra na akordeonie, najchętniej akompaniując tancerzom.  Uczestnik licznych europejskich warsztatów i festiwali muzyki i tańca tradycyjnego.

Ilość miejsc jest ograniczona!

Prosimy o zgłaszanie chęci uczestnictwa WYŁĄCZNIE drogą mailową, na adres:

balfolkpoznan@gmail.com

Ze względu na tematykę zajęć wskazane jest zgłaszanie się w parach, nie jest to jednak warunek konieczny.

WSTĘP: 15PLN