2010-02-26

Kjell Nordeson: vibraphone
dieb13: turntables and electronics
Eric Carlsson: drums

Nowy zespół prowadzony przez dwóch tytanów skandynawskiej muzyki improwizowanej: Matsa Gustafssona i Per-Ake Holmlandera, do którego zaprosili trzech innych niezwykłych europejskich improwizatorów. Wszystkich łączy tu zachwyt nad "Golden Age of Swedish Jazz" czyli epoką rozkwitu muzyki jazzowej w Skandynawii - a zwłaszcza Szwecji! Wtedy to aktywni byli tam muzycy którzy odcisnęli piętno swoich osobowości na całej europejskiej scenie jazzowej - by wymienić tylko niektórych z nich: Lars Gullin, Jan Johansson, Bernt Rosengren, Georg Riedel, Lars Werner, Berndt Egerbladh czy Per Henrik Wallin
; i zachwyceni brzmieniem współczesnych im zespołów West Coast (zwłaszcza Dave'a Brubeck'a i Paula Desmonda) wprowadzili tą tradycję do europejskiego jazzu, poszerzając z kolei jazzową o skandynawski koloryt i chłód oraz elementy szwedzkiej muzyki folkowej.

Swedish Azz przemawia jednak własnym głosem - nie stara się wskrzeszać tradycji, ale ją przetwarza i dekonstruuje, pokazuje że może być ona ciągle żywą skarbnicą tematów wyjściowych dla improwizacji prowadzonej w duchu nie tylko jazzu, ale i noise'u, rocka czy współczesnej elektroniki, lub też punktem "dojścia" w którym improwizacja może spotykać się z innymi gatunkami współczesnej muzyki.